Lauantaina 20.5. klo 19 Hällä-näyttämöllä

Jukka Huitila
VALTTERI RAEKALLIO: ESITYS – A PERFORMANCE

Esitys – A Performance nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen sekä törmäyttää nykytanssiesityksen ja kokeellisen esitystaiteen kyseenalaistaen esitystilanteen valta-asetelmia. Kuka lopulta katsoo ketä ja kenellä on esitystilanteessa valta?

Teos jatkaa Raekallion kiitettyä yhteistyötä runoilija Eino Santasen kanssa ja pohjaa Santasen seuraavaan runokokoelmaan Yleisö. Heidän edellinen yhteistyönsä Edustaja (2014) sai ylistävän vastaanoton ja esitettiin loppuunmyytynä 26 kertaa. Edustaja valittiin myös YLE:n ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimitusten vuoden kiinnostavimpien teosten joukkoon.

Esitys – A Performance -teoksessa kaksi eri esityskonventioiden ympärillä toimivaa ja eri keinoin rakennettua esitystä toteutuvat samanaikaisesti samalla näyttämöllä. Mäkisen ja Vesterisen taidokas ja intiimi duetto piirtää liikelähtöisesti esiin muuttuvan parisuhteen dynamiikkaa. Samalla Raekallion alati itseään uudelleenmäärittelevä performatiivinen soolo nojaa vahvasti Santasen tekstiin ja kysyy suoraan yleisöltä: Mitä he näkevät, kun he katsovat tanssia? Eri esitysten representaatiot tapahtuvat samanaikaisesti näyttämöllä ja vuotavat toisiinsa.

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Valtteri Raekallio
Esiintyjät: Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen ja Valtteri Raekallio
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Runot: Eino Santanen
Käännös: Thomas Freundlich
Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus & Pohjoinen liike ry / Raekallio Corp.
Ensi-ilta: 19.2.2016 JoJo – Oulun Tanssin Keskus

Kesto: 1h
Esitys ei sovellu lapsille.

Jukka Huitila

Valtteri Raekallio on työskennellyt tanssijana kansainvälisten koreografien ja keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa yli 60 teoksessa ja 40 eri maassa. Raekallio on ollut kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn 2006–2014 ja on tanssinut 14 Tommi Kitin teoksessa. Tällä hetkellä Raekallio työskentelee tanssijana Norjassa Ina Christel Johannessenin teoksissa. 

Raekallion oma koreografinen työskentely liikkuu useiden taiteenlajien rajapinnoilla. Hänen omia koreografioitaan ovat Novelleja unohdetuista huoneista (2015), Edustaja (2014) ja Mihin valo katoaa? (2013). Hänen näyttämöteoksiaan ovat Frigid (2017), Esitys – A Performance (2016) ja Harjoitus rakkaudesta (2015), sekä tanssielokuva Cold Storage (2016). Vuodet 2017–2021 Raekallio työskentelee valtion taiteilija-apurahalla.

www.raekallio.fi

 
Intiimi duetto valta-asetelmista

Valtteri Raekallion teos pohtii kenellä esitystilanteessa lopulta on valta

”Työskentelen yleensä pääasiassa muissa kuin näyttämötiloissa. Esitys – A Performance on taas korostetusti näyttämölle tai esityksen malliin tehty teos ”, Raekallio kertoo Tanssivirtaa –festivaalilla nähtävästä teoksestaan Esitys – A Performance. Tällä hetkellä Norjassa Ina Christel Johannessenin teoksessa työskentelevä Raekallio on toiminut tanssijana kansainvälisten koreografien ja keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa yli 60 teoksessa ja 40 eri maassa. Esitys – A Performance nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen sekä törmäyttää nykytanssiesityksen ja kokeellisen esitystaiteen kyseenalaistaen esitystilanteen valta-asetelmia.

Teos jatkaa Raekallion ja runoilija Eino Santasen jo vuonna 2013 alkanutta yhteistyötä. Aiemmin yhteistyön lopputuloksena syntyi teos Edustaja vuonna 2014. ”Santasen kirjoittama teksti on väkevää ja musikaalista runoutta välineellisestä ajastamme, jossa maailma on yleisöillä täytettävä autiomaa, ihminen esineellistetään yleisönsynnyttäjäksi, elämä on räpyttelyn sekaista tuijottelemista ja ihmisolennon kuolematon osa muovia”, Raekallio luonnehtii teoksessa kuultavaa Santasen runoutta. Esitys- A Performance teos alkoi muodostua edeltäjänsä jälkeen, Santasen ja Raekallion esitystilanteen esiintyjien, esityksen ja katsojien väliseen valheelliseen suhteeseen liittyvien keskustelujen myötä.

Raekallion omasta näkökulmasta Esitys – A Performance on aika erityinen teos sen aggressiivisen yleisösuhteen johdosta. Teos asettaa näyttämölle ikään kuin laboratorio-olosuhteeseen virittyneen yleisösuhteen. ”Esitys – A Performance -teoksessa kaksi eri esityskonventioiden ympärillä toimivaa ja eri keinoin rakennettua esitystä toteutuvat samanaikaisesti samalla näyttämöllä. Pyrkimys on ylläpitää rinnakkain perinteistä tanssiesitystä ja itseään kommentoivaa ja kyseenalaistavaa metaesitystä, mikä purkaa ja uudelleenmäärittää esityksen, sen tekijän ja yleisön suhdetta”, Raekallio kertoo.

Teoksen virtuoottinen tanssiduetto tarjoaa tanssin katsojalle tarttumispintaa, samalla kun runojen kanssa toimiva performatiivinen soolo lähestyy esitystä ja näyttämöä toisenlaisesta kulmasta. Esitys – A Performance jatkaa Raekallion työskentelyä kielen ja liikkeen rajapinnoilla.