Sunnuntaina 21.5. klo 17 Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 9, 33210 Tampere OSTA LIPPU

Matti Häyrynen
MIKKO HYVÖNEN: crystal pieces: human beings

“Keitä oikein olemme? Ihmiset, jotka vaikutamme ikivanhoilta arvoituksilta sekä alati muuttuvilta olioilta.”

crystal pieces: human beings johdattaa yleisön ja kolme esiintyjää ihmisyyden ja tietoisuuden äärelle. Teos luo katsojien ja esiintyjien välille outoja ja ennen kokemattomia tilanteita liikuttaen energiaa, ihmisiä, ääntä ja tuntemuksia tilassa. Omien valintojen kautta katsojat tekevät kokemuksesta henkilökohtaisen.

Taidemuseoissa ja -gallerioissa esitettävä crystal pieces: human beings avaa kaikki aistit äänille, liikkeelle, muodoille ja hämärän eri sävyille. Näyttelytiloissa läheisyyden ja kosketuksen havainnoista tulee yhtä lailla osa esitystä kuin visuaalisista, kuulollisista ja kinesteettisistä havainnoistakin. Aistikokemuksien herkistäminen luo inhimillisen kohtaamisen yleisön, esiintyjien ja taiteen välille.

crystal pieces: human beings on toinen osa koreografien Mikko Hyvösen ja Veli Lehtovaaran kanssa vuosina 2016-2017 toteutettavasta projektisarjasta.

”What if feelings are energy and energy is matter? Can human be made of feelings?

I feel you. You feel us.

How do we affect each other? How are we connected?”

Koreografia: Mikko Hyvönen
Esiintyjät: Mikko Hyvönen, Terhi Kuokkanen ja Jaakko Nieminen
Tuotanto: Off/Balance
Yhteistyössä: Routa Company, Jyväskylän taidemuseo ja Helsinki Contemporary
Ensi-ilta: 17.11.2016, Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä
Kesto: 40-60 min

Galleria Himmelblaun Kevätsalonki-näyttelyssä on esillä Marika Mäkelän, Kaarina Kaikkosen ja Tiina Saariston grafiikkaa sekä Miina Äkkijyrkän, Samuli Heimosen ja Osmo Rauhalan uusia maalauksia.

Matti Häyrynen

 

Mikko Hyvönen työskentelee esiintyjänä ja koreografina Brysselissä. Hänen viimeisimpiä omia töitään ovat crystal pieces: human beings yhteistyössä tanssityhmä Off/Balancen kanssa sekä Organic synthetic. Mikko on toiminut esiintyjänä Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker ryhmässä, Tale Dolvenin ja Gabel Eibenin kanssa, ja tällä hetkellä työskentelee koreografina muusikko Lauri Sallisen Solitude projektissa sekä esiintyjänä Veli Lehtovaaran Peltotiekeskustelu -esityksessä.

http://spacetimelove.com/

 

Aistikokemuksia taidegallerioissa

Mikko Hyvösen teos vie nykytanssin kokemuksia taidegalleriaan

”Mukaudumme galleriassa esillä olevan taiteen keskelle, mikä tuo mukanaan ikään kuin yllätyselementin tai x-faktorin, joka tuo esitykseen oman lisäenergian ja vaikuttaa tunnelmaan, assosiaatioihin sekä yleisön ja esiintyjien kokemuksiin”, Mikko Hyvönen luonnehtii tanssiryhmä Off/Balancen kanssa toteutettua teostaan crystal pieces: human beings. Brysselissä työskentelevä esiintyjä ja koreoografi Hyvönen on koreografina tällä hetkellä muusikko Lauri Sallisen Solitude projektissa sekä esiintyjänä Veli Lehtovaaran Peltotiekeskustelu -esityksessä.

Taidemuseoissa ja -gallerioissa esitettävä crystal pieces: human beings avaa aistit äänille, liikkeelle, muodoille ja valolle. Näyttelytiloissa läheisyyden ja kosketuksen havainnoista tulee yhtä lailla osa esitystä kuin visuaalisista, auditiivisistä ja kinesteettisistä havainnoistakin. Aistikokemuksien herkistäminen luo inhimillisen kohtaamisen yleisön, esiintyjien ja taiteen välille. Esitys syntyi Pop-up Atelien jakson jälkeen, jossa Hyvönen työskenteli liike- ääni ja energiaharjoitteiden parissa Veli Lehtovaaran, Terhi Kuokkasen, Elina Häyrysen ja Jaakko Niemisen kanssa tyhjässä liiketilassa Jyväskylän keskustassa.

”Galleria – tai museotila tuo esitykseen valoisuutta sekä tuo yleisön ja esiintyjät toistensa läheisyyteen, liikkumaan samaan tilaan ja tasoon ja ihmettelemään toisiaan, ” Hyvönen kertoo miljöön osallisuudesta teokseen. Edellytyksenä teoksen esityspaikalle on yleisön ja esiintyjien liikkuminen samassa tilassa. Teosta on esitetty pääasiallisesti museoissa ja galleriassa, taiteelle omistetuissa paikoissa. ”Olen kiinnostunut siitä, miten esitys voi vaikuttaa, koskettaa tai mietityttää jokaista yleisön jäsentä omalla tavallaan, suhteessa heidän omaan taustaansa ja senhetkiseen keholliseen, mielelliseen ja sielulliseen olotilaansa,” Hyvönen kertoo.

Tanssivirtaa -festivaalilla teoksen voi kokea Galleria Himmelblaussa, jossa Kevätsalonki-näyttelyssä on esillä Marika Mäkelän, Kaarina Kaikkosen ja Tiina Saariston grafiikkaa sekä Miina Äkkijyrkän, Samuli Heimosen ja Osmo Rauhalan uusia maalauksia.