Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali 1997–2017

 

Toteutus

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät. Vuodesta 2002 asti festivaali on järjestetty ainoastaan kohdeavustusten turvin. MD:n oma panos festivaaliin on taiteellinen suunnittelu, tekniikan ja toimistohenkilökunnan työ sekä festivaalin peruskaluston ja tilojen tarjoaminen.

 

Linjaus

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ulkomaisia teoksia on ohjelmistossa nähty silloin, kun tekijällä on ollut jokin kontakti suomalaiseen nykytanssiin tai teos on valmistettu kotimaassa toimiville tanssijoille. Festivaalin ohjelmistolinjaus on alusta asti pysynyt samana. Vuodesta 2004 ohjelmistossa on nähty myös tanssielokuvia.

 

Taiteellinen suunnittelu

Taiteellisena suunnitteluryhmänä toimii Tanssiteatteri MD:n kuukausipalkkainen tanssijakunta. Suunnittelutyöryhmän jäseniä ovat vuosien varrella olleet Anniina Kumpuniemi (ryhmän pj), Mari Rosendahl, Suvi Eloranta, Mikko Heino, Mira Helenius, Maija Hoisko, Elina Jakowleva, Jari Karttunen, Sampo Kerola, Laura Mäkelä, Ville Oinonen, Samuli Roininen, Hanna Rosendahl, Sulevi Sihvola ja Kalle Suominen.

 

Tekijät

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Sami Henrik Haapala, Martin Heslop ja Minna Tuovinen, Kati Kallio, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Sanna Kekäläinen, Reijo Kela, Simo Kellokumpu, Sampo Kerola, Tommi Kitti, Jenni Kivelä, Jaana Klevering, Carl Knif, Marjo Kuusela, Teemu Kyytinen, Susanna Leinonen, Katarina McAlester, Kirsi Monni, Wojciech Mochniej ja Melissa Monteros, Eeva Muilu, Sanna Myllylahti, Mammu Rankanen, Mikko Orpana, Hanna Pajala, Liisa Pentti, William Petit, Elina Pirinen, Arja Raatikainen, Hanna Rosendahl, Mari Rosendahl, Tero Saarinen, Virva Talonen, Ari Tenhula, Arja Tiili, Anna Torkkel, TRAVA: Heini Nukari ja Anna Jankowska sekä Pirjo Yli-Maunula.

 

Paneelikeskustelut ja seminaarit

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Vuosina 1998-2004 teemoja ovat olleet Tanssi ja teatteri – liikkeen ja sanan yhteydet ja ristiriidat (järj. PADAM ry 1998), Musiikki ja liike (yhteistyössä Tampere Biennalen kanssa 2000), Nykytanssin muuttuvat muodot (2001), Nykytanssi Nyt! –nuorten koreografien lähtökohtia (2003) ja Kriitikkonäkökulma nykytanssiin (2004). Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen sekä paneelikeskustelut Tanssijan tie (2006), Tanssin ja videon dialogi (2007), Suomalaiset nykytanssifestivaalit (2010) ja Vaaliehdokkaita tanssitaiteen äärellä (2011).

 

Esityspaikat

Esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997-2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat olleet myös Demoteatteri, Eino Salmelaisen näyttämö (nyk.Vanha päänäyttämö), Keskustori, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka, Teatterimonttu, Tullikamarin Pakkahuone ja Vanhan kirjastotalon puisto. Lisäksi vuosina 2007-08 MD tuotti pääohjelmiston rinnalle tanssitaiteen läänintaiteilijan edellisenä vuonna lanseeraaman Tanssi virtaa kapakkaan –oheisohjelmiston yhteistyössä viiden ravintolan kanssa. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

 

Tanssivirtaa Tanssitaiteilija

Vuonna 2010 valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin kaupunkitilateos festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat vuosien varrella ovat olleet Elina Pirinen (2010), Virva Talonen (2011), Katja-Maria Taavitsainen (2012), Pauliina Aladin (2013), Riikka-Theresa Innanen (2014) ja Joona Halonen (2015).

 

Tanssioppaat erikoiskutsuvieraille vuodesta 2009

Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja/tai ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

 

Talkootyövoima

Festivaalille on lähes vuosittain tarjoutunut talkootyövoimaksi tekniikkaan Teatterikorkeakoulun VÄSin opiskelijoita ja TTVO:n opiskelijoita sekä yleisölämpiön puolelle ja tarvittaessa myös esityksiin tanssin ystäviä, harrastajia ja opiskelijoita.

 

Yhteistyö Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa

Vuonna 2005 Sisä-Suomen tanssin aluekeskus/Pirkanmaan Tanssin Keskus ry aloitti esitysten jälkeen aluekeskuksen koordinaattorin Piia Kulinin vetämät Jälkilöyly-keskustelutilaisuudet. PTK ry järjesti lisäksi festivaalin aikana kolme Tanssitaiteilijan muotokuva –sarjan taiteilijaesittelyä: Elwa Molinin, Taru Arhon ja Ruth Matson esittelyt. Lisäksi järjestettiin Kriitikkonäkökulma nykytanssiin –paneelikeskustelu. Tampereella järjestettiin myös tanssin aluekeskusverkoston tapaaminen. Lisäksi Suomen tanssitaiteilijain liitto ja Tanssin tiedotuskeskus ry järjestivät festivaalin viikonloppuun ajoittuneen tanssin tekijöille suunnatun tiedotuskurssin yhteistyössä aluekeskuksen kanssa 23.-24.4.

Vuodesta 2006 on järjestetty yhteistyössä myös näyttelyitä ja paneelikeskusteluja: Ruth Matso – tamperelaisen taidetanssin Grand Old Lady –näyttelyn Vanhan kirjastotalon Emil Salissa 20.-30.4.2006 sekä Tanssijan tie (2006), Tanssin ja videon –dialogi (2007), Suomalaiset nykytanssifestivaalit (2010) ja Vaaliehdokkaita tanssitaiteen äärellä (2011).

Lisäksi vuosina 2006 ja 2007 Tanssitaiteen läänintaiteilija Jukka Virtala järjesti lisäksi Tanssi Virtaa Kapakkaan –rinnakkaisfestivaalin, joka vei lyhyitä tanssiesityksiä erilaisiin ravintoloihin ja neuvotteli tanssielokuvien ohjelmiston Niagaraan.

Vuodesta 2009 aluekeskuksen panostus on rajoittunut yhteisiin keskustelutilaisuuksien ja/tai paneelikeskusteluiden järjestämiseen. Jälkilöyly-keskustelut on järjestetty MD:n oman henkilökunnan vetäminä vuodesta 2008 jokaisen esityksen jälkeen.

 

Finland Festivalsin jäseneksi 2008

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali hyväksyttiin Finland Festivals -ketjun jäseneksi 1.1.2008. Jäsenyyden myötä festivaalin valtakunnallinen ja kansainvälinen näkyvyys moninkertaistui ketjun tarjoaman yhteistyön ja markkinointikanavien kautta.

 

Tavoitteiden täyttyminen

Vuodesta toiseen festivaalille asetetut taiteelliset ja taloudelliset tavoitteet ovat täyttyneet erinomaisesti. Festivaalin näkyvyys on vaihdellut vuodesta toiseen saadusta rahoituksesta ja kulloisistakin yhteistyökumppaneista sekä muista ajankohdan tapahtumista riippuen. Opetusministeriön avustamien valtakunnallisten kulttuuritapahtumien joukkoon pääsy vuonna 2004 vakiinnutti festivaalin aseman ja toi sille perusrahoituksen.

 

Merkitys

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä –festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle aikalaistanssitaiteen kirkkaasti linjatulla ohjelmistolla.

 

Festivaalin tukijat

Vuosina 1998–2011 festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalin esitysostoja vuodesta 2005 alkaen.